Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Patiënten een kans bieden om opnieuw te beginnen

""Hoe mooi is het om ze nu wel een soort tweede kans te geven en die dan ook goed te benutten.""

Norah, |

Norah is hbo-verpleegkundige bij de Plecht, een afdeling van de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen. Daar is ze verpleegkundige, sociotherapeut en casemanager van patiënten. Daarnaast is ze ook stagebegeleider, aandachtsfunctionaris suïcidepreventie en houdt ze zich bezig met werving door naar scholen te gaan. "Heel divers werk!", lacht ze. "Je weet nooit wat er gaat gebeuren op je werkdag."

Begonnen op de flexpool
Norah kwam tijdens haar stage in aanraking met GGZ Drenthe. In haar derde jaar van de hbo-v heeft ze stage gelopen op de Plecht. Daarna is ze blijven hangen op de flexpool. Bij de flexpool werk je op verschillende afdelingen binnen de FPK. "Ik denk dat het altijd goed is om eerst in de flexpool te gaan", geeft Norah aan. "Je leert daar zoveel van. Je leert allerlei verschillende patiënten kennen, je leert veel van de verschillende collega's en uiteindelijk weet je welke doelgroep je het leukst vindt en welke het beste bij je past. De flexpool is heel divers, omdat je overal even kan kijken hoe het is en daardoor leer je veel doelgroepen."

Norah heeft een jaar in de flexpool gewerkt. Toen ze afgestudeerd was, heeft ze nog even in de flexpool gezeten. Zo heeft ze gewerkt op de FHIC en verschillende zedenafdelingen. Toen er een vacature vrij kwam op de Plecht heeft ze besloten om naar een vaste afdeling te gaan. "Bij de flexpool heb je niet die diepgang met een behandeling die je wel op een vaste afdeling hebt", legt ze uit. "Daarom heb ik gesolliciteerd bij de Plecht en zo ben ik eigenlijk binnengestroomd en ben ik niet meer weggegaan."

Aansluiting met psychotische kwetsbare doelgroep
Norah merkte dat de aansluiting met de psychotische kwetsbare doelgroep haar het meeste ligt. "Ik vind de doelgroep op de Plecht heel leuk", vertelt Norah. "Je staat heel erg naast de patiënt en hebt meer een ondersteunende rol.  Daarnaast trekt de psychotische kwetsbare doelgroep mij, omdat het een zorgend aspect van benadering heeft." Norah staat naast de patiënt in de behandeling en samen kijken ze hoe de patiënt weer verder kan. "Voor een verpleegkundige is deze afdeling ook interessant", voegt ze toe. "Je doet nog veel verpleegkundige handelingen, zoals medicatie, controles of injecties."

De uitdaging bij deze doelgroep is dat je kleine stappen met de patiënt zet. "De patiënten verblijven voor een langere periode", vertelt Norah. "Een kleine stap kan dan voor iemand al een hele grote stap zijn. Dan is het juist mooi om ernaast te staan, te motiveren en te ondersteunen. Als het dan lukt, dan denk je echt 'Yes, het is ons gelukt!'. Het is heel mooi dat je dat met hen meemaakt en dat ze het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan."

Leefstijlbevordering
Daarnaast is Norah ook veel bezig met leefstijl. Ze zit samen met vier andere collega's in een leefstijlgroep. "Ik vind het ook leuk om naar het algemene plaatje te kijken. Zo eten we geen wit brood meer en hebben we ranja zonder suiker." Samen met deze groep organiseert ze één keer in de tien weken een leefstijlweek. Deze hele week staat dan in het teken van een bepaald thema, zoals slaap, cultuur of de schijf van vijf. "In deze week proberen we elke dag te sporten en organiseren we activiteiten. Daarnaast laten we experts langskomen om wat te vertellen", zegt ze. "Op die manier zorgen we, hopelijk, dat we op dat punt hun leefstijl verbeteren. Bij sommige patiënten slaat het wel echt aan, ook omdat patiënten vaak door medicatie aankomen. Je doet het voor die ene patiënt die het wel oppakt en die zijn of haar leefstijl wat bevordert."

Divers werk
Naast dat Norah veel op de afdeling staat, heeft ze ook andere werkzaamheden. Zo was ze vanochtend bij het Drenthe College. "Daar heb ik een college gegeven", geeft ze aan. "Samen met een collega vertellen we dan aan studenten over het werk wat we doen om ze zo te prikkelen. Zelf miste ik dat heel erg toen ik studeerde, dus ik vind het heel leuk om naar scholen te gaan om daar te vertellen over dit werk."

Daarnaast is Norah ook aandachtsfunctionaris Suïcidepreventie en ze gaat daarvoor elk jaar naar een congres. Ze zorgt ervoor dat nieuwe protocollen op de afdeling liggen en informeert ze het team over dit onderwerp.

Als laatste doet ze stagebegeleiding voor de hbo-v studenten. Dat is elk half jaar. "Dat vind ik ook erg leuk om te doen", vertelt Norah. "Degene loopt dan met mij en een collega mee. We begeleiden degene en praten veel over wat er gebeurt bij jezelf, wat vind je van het werk en wat doet het met je. Want het kan best heftig zijn, ook omdat stagiaires vaak nog jong zijn. Tijdens zo'n stage kijken we vooral hoe ze het werk vinden, hoe je contact maakt met de patiënten en wat je grenzen zijn."

Forensisch werk
Het forensisch werken vindt Norah erg leuk. "In Nederland hebben we gekozen voor een maatschappij waar iedereen een kans krijgt", begint ze. "Het mooiste aan mijn werk vind ik om die kans zo goed mogelijk te benutten en ervoor te zorgen dat deze mensen niet weer een delict plegen. Het voelt alsof je daardoor wat doet voor de maatschappij en dat geeft veel voldoening." De patiënten op de Plecht hebben vaak al een streepje achtergestaan in hun leven en geen eerlijke kans gekregen. "Dus hoe mooi is het om ze nu wel een soort tweede kans te geven en die dan ook goed te benutten."

Dit probeert Norah vooral te doen door te kijken naar de patiënt achter het delict en zonder direct te oordelen. "Ik denk dat er in de wereld al genoeg mensen zijn die oordelen, dus hoe mooi is het dat wij dat niet doen en ook niet hoeven te doen en dat we daardoor deze mensen een kans kunnen bieden om weer opnieuw te beginnen en dat we ook zien dat veel mensen weer een nieuwe start krijgen. Ik denk dat het heel mooi is dat zij hier die kans krijgen en ik hoop dat zij dat zelf ook zo voelen."