Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit kun je doen

Als je moet wachten op hulp van GGZ Drenthe kun je er zelf veel aan doen om te voorkomen dat jouw klachten verergeren. Ook zijn verschillende mogelijkheden om alvast ondersteuning te krijgen.

Online zelfzorgmodules

Je kunt gratis en anoniem gebruikmaken van een aantal online zelfzorgmodules van Therapieland. Bijvoorbeeld om minder te piekeren, voor een gezonde leefstijl of om beter te slapen. Ook kun je meer inzicht krijgen in je emoties en gedrag, zoals bij roken, stress of stemmingswisselingen. Je volgt de modules in een persoonlijke, beveiligde omgeving. Hiervoor maak je eenmalig een account aan op Therapieland, of log je in met je al bestaande login gegevens. 

Inloggen voor zelfzorgmodules vanaf 18 jaar Inloggen voor zelfzorgmodules tot 18 jaar

Gebruik van de zelfzorgmodules is anoniem. Niemand anders kan persoonlijke informatie over jou uit de modules inzien. 

Andere zelfhulp via internet

Zowel in de GGD-appstore (onder Mentaal welbevinden) als bij cliëntenorganisatie Mind zijn diverse apps te vinden die kunnen helpen om met jouw klachten om te gaan.  

Gezond leven

Psychische gezondheid en lichamelijke gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Door gezond te leven kunnen veel mensen beter omgaan met psychische problemen. Daarom is er bij GGZ Drenthe ook aandacht voor voeding, bewegen en ontspannen. Je kunt daar vandaag al mee beginnen! Op de website Thuisarts.nl staat wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen. 

Ervaringen van anderen

Door ervaringsverhalen van anderen te lezen, kun je herkenning en erkenning vinden. Ook kun je ideeën krijgen over wat kan helpen je beter te voelen. En wat je daarvoor zelf alvast kunt gaan doen. 

Ontmoeting in de buurt

In Emmen en Hoogeveen zijn plaatsen waar mensen met psychische problemen elkaar kunnen ontmoeten. Er werken vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. Dat zijn mensen die zelf ook psychische problemen hebben gehad. Je kunt er naartoe gaan om ervaringen met elkaar te delen. Of als je gewoon even jouw verhaal kwijt wilt. Er worden ook bijeenkomsten georganiseerd over omgaan met psychische problemen. Eerst een keer rondkijken of alleen een kop koffie drinken, mag ook! De toegang is gratis en je bent van harte welkom. 

Bekijk de website van Facet, de herstelruimte in Emmen
Bekijk de website van het Huis van de Buurt Hoogeveen

Welzijnsorganisaties

In elke gemeente is een welzijnsorganisatie. Zij bieden gratis advies en begeleiding aan alle inwoners. Bijvoorbeeld over waar je hulp kunt krijgen bij problemen in het dagelijks leven. Soms organiseren zij activiteiten. Vraag je gemeente naar de welzijnsorganisatie in jouw buurt.

Aandacht voor werk

Het vinden of behouden van werk kan bijdragen aan jouw herstel. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat werk of aan het werk blijven goed is voor je mentale gezondheid.

Heb je vragen over het vinden of behouden van werk of wil je eens sparren over werk, opleiding en/of re-integratiemogelijkheden? Neem dan contact op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met één van onze trajectbegeleiders. Dit kun je doen door een mail te sturen naar aanmeldingen.trajecten@ggzdrenthe.nl. Vervolgens zal er contact met je opgenomen worden voor het maken van een afspraak. Je hoeft hiervoor nog geen behandeling te volgen bij GGZ Drenthe. Oriëntatie en begeleiding staat ook open voor patiënten op de wachtlijst. 

Wil je alvast wat meer informatie? Kijk dan op de pagina: Re-integratie (IPS) - GGZ Drenthe.

WMO

Problemen met geld, huishouden of andere praktische zaken kunnen voor veel stress zorgen. In sommige gevallen kan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van jouw gemeente helpen hier weer controle over te krijgen. Vraag je gemeente naar het WMO-loket of sociaal wijkteam. Je kunt ook op de website van Rijksoverheid kijken.

Espria Ledenvereniging

Bij vragen over ondersteuning  in het dagelijks leven kun je ook terecht bij de Espria Ledenvereniging. Hier zijn kosten aan verbonden. 

Aandacht voor familie en naasten

Psychische problemen hebben niet alleen invloed op jouw leven, maar ook op dat van je omgeving. GGZ Drenthe heeft aandacht voor vragen of zorgen van familie en naasten en wil hen zo goed mogelijk informeren en betrekken. Het team Familieondersteuning biedt een luisterend oor en advies. Kijk verder op ggzdrenthe.nl/naasten.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u een van onze medewerkers spreken? Bel ons tijdens kantooruren op (0592) 33 48 00 of stel uw vraag via het formulier onderaan deze pagina.

Bij spoed belt u uw huisarts, de huisartsenpost of  – als u al in behandeling bent bij GGZ Drenthe – uw behandelaar.

Snel antwoord op uw vragen

Ik ben gebeld nadat ik een vragenlijst heb ingevuld. Gebeurt dit vaker?

Vragenlijsten zijn bedoeld om te weten te komen wat er precies met u aan de hand is of de behandeling u helpt. In sommige gevallen laten de antwoorden op de vragen zien dat er meer of iets anders aan de hand is dan gedacht werd. In dat geval nemen we contact met u op om dit met u te bespreken.

Hoe gaat GGZ Drenthe te werk?

Na een verwijzing door de (huis)arts krijgt u van ons een uitnodiging voor een eerste gesprek: de intake. In dit gesprek luisteren we naar uw verhaal en bespreken we uw klachten. Soms is meer onderzoek nodig. Daarna maken wij een behandelplan. Hierin staat wat er aan de hand is (diagnose) en wat we er aan kunnen doen. Dit voorstel bespreken we met u. Als u het er mee eens bent, kunnen we beginnen met de behandeling.

Waar kan ik een vraag/opmerking/fout over deze website melden?

U kunt ons informeren via het formulier: “Een vraag stellen”, deze bevindt zich onderaan de pagina. Wij beantwoorden uw vraag of opmerking zo snel mogelijk.

Ik wil graag mijn (persoons)gegevens wijzigen. Hoe doe ik dat?

Neem contact op met de afdeling waar u in behandeling bent.

Alle vragen

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kun je tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over jouw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Jouw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op je bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van jouw e-mail kan enkele dagen duren.