Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Ouderenpsychiatrie: verrassend uitdagend en complex!

"Tijdens een eerste ontmoeting probeer ik mensen altijd het gevoel te geven dat ze vertrouwen mogen hebben in de behandeling."

Petra, |

Petra is verpleegkundig specialist ggz (VS GGZ) bij de Acute Opname Ouderen (AOO) in Hoogeveen, een afdeling waar ouderen met complexe psychiatrische problematiek worden behandeld. Vaak is er ook sprake van somatische en/of sociale problematiek. 

Verschillende rollen
“Ik ben regiebehandelaar op een kliniek voor ouderen met complexe problematiek op psychiatrisch gebied,” steekt Petra van wal. Petra werkt in een multidisciplinair team met verschillende regiebehandelaars. “Er wordt een onderverdeling gemaakt in wie regiebehandelaar is en wie als medebehandelaar betrokken wordt. In totaal kunnen er 29 patiënten op de AOO opgenomen worden. Voor maximaal 10 patiënten ben ik de regiebehandelaar.”  

Samen met het multidisciplinaire team probeert Petra inzicht te krijgen in de problematiek van de patiënten. “Als behandelaar doe ik intakes, initieer ik behandelingen en doe ik de dossierstudie. Ik spreek patiënten en hun systeem, heb veel overleg met het verpleegkundig team en we zetten samen de behandelingen uit. Daarnaast ben ik behandelcoördinator van de afdeling. Ik werk in duaal management met de teammanager en zorg in samenwerking met de psychiaters dat er inhoudelijk behandelbeleid is,” gaat Petra verder. 

Prachtig en uitgebreid levensverhaal 
“Ik vind het heel fijn om met ouderen te werken,” gaat Petra verder. “De patiënten hebben een groot deel van hun leven achter zich, vaak met een uitgebreid levensverhaal. De patiënten hebben nog een klein stukje voor zich. Ik vind het waardevol dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren. Ik vind het een uitdaging om samen met de patiënten en hun omgeving te zorgen dat de kwaliteit van leven in deze laatste levensfase aanvaardbaar wordt.” 

“De ouderenpsychiatrie wordt vaak als saai en niet zo spannend ervaren,” vertelt Petra glimlachend. “Kom eens een dag meelopen bij de ouderenpsychiatrie, dan zie je hoe de dynamiek is binnen het team en de patiëntengroep en dat het allesbehalve saai is maar vooral verrassend uitdagend en complex.” 

Uitdaging 
De uitdaging zit hem voor Petra in het krijgen van overzicht in de problematiek van de oudere psychiatrische patiënt en hoe zij bij zou kunnen dragen aan de kwaliteitsverbetering van leven. “De patiënten die hier komen hebben hoogcomplexe psychiatrische problemen. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren die de complexiteit bepaalt, denk bijvoorbeeld aan mensen waarbij de ambulante behandeling is vastgelopen, maar ook aan de combinatie van psychiatrische problematiek met somatische klachten of verminderd cognitief functioneren.” 

“De psychiatrische problematiek die we hier veel zien zijn bijvoorbeeld depressieve stoornissen dan wel niet met psychotische componenten, angststoornissen en persoonlijkheidsproblematiek. De patiënten krijgen daarnaast vaak veel medicatie voor hun somatische aandoeningen en hebben een kwetsbaar steunsysteem. Al die interacties met elkaar maakt het hoogcomplex. Die complexiteit en het puzzelen met het team maakt het voor mij heel uitdagend,” legt Petra uit.  

Vertrouwen in de behandeling
 “Tijdens een eerste ontmoeting probeer ik mensen altijd het gevoel te geven dat ze vertrouwen mogen hebben in de behandeling. Mijn doel aan het begin van de behandeling is niet om direct een behandelplan klaar te hebben en snel te kunnen behandelen, maar om patiënten en hun naasten zich welkom te laten voelen en het gevoel te geven dat we zullen helpen. En wát we dan gaan doen, is wat mij betreft ondergeschikt. Uiteraard volgt er wel direct een risicotaxatie” legt Petra uit. 

“Ik vind het belangrijk om patiënten en hun naasten hoop te bieden, ook wanneer het heel slecht lijkt. Ik leg uit dat behandeling hier een onderbreking van een ambulant traject is, dat dit een stukje in het leven is waar je weer uit komt en waar je doorheen kunt komen. Soms komt het niet meer helemaal goed, maar het wordt altijd weer beter. En daar samen naar zoeken, dat geeft mij veel voldoening in mijn werk.” 

Verdieping
Petra begon haar loopbaan als verpleegkundige, maar was op zoek naar verdieping in haar werk. Ze zette de stap om de opleiding tot VS GGZ bij GGZ Drenthe te volgen. Een keuze waar ze tot op de dag van vandaag erg blij mee is. “Dit is op professioneel gebied een enorme verrijking geweest, maar ook op persoonlijk gebied heb ik veel geleerd.” 

“Behandelaar zijn is een hele andere discipline dan verpleegkundige zijn. Er zijn heel veel verpleegkundigen die heel goed de stap richting behandelaar zouden kunnen zetten. Dit kan heel helpend zijn in je eigen ontwikkeling, maar ook in de ontwikkeling van de psychiatrische zorg. Ik denk dat verpleegkundig specialisten een hele goede aanvulling zijn op het behandelend team, zowel als verbinder, als op inhoud. Ik zou verpleegkundigen ook echt willen uitnodigen om de stap te zetten om de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen. Het heeft mij in ieder geval heel veel gebracht,” sluit Petra af.